2010. október 11., hétfő

vajas-fokhagymás feketegyökér

Megvettem életem első feketegyökerét! Vegyesek az érzelmeim, mert ugyan ízre egész jó, de azért nem húú de fantasztikus. Viszont a pucolása már annál macerásabb. Receptet rengeteget találtam a neten, de valahogy mindenhol elfelejtették leírni, hogy VIGYÁZZ csak kesztyűben pucold!!

 Tehát most figyelmeztetek mindenkit: kesztyűben kell pucolni, vagy ecetes vízben mert kaucsuk tartalma van, ami rögtön kifolyik mihelyst az ember felsérti a gyökeret! és utána ragad mindenhova. Nekem fél órámba telt mire le tudtam vakarni a kezemről...

De most jöjjön a recept: 2 személyre 1/2 kiló gyökeret számítsunk.
Először alaposan lemossuk róla a sarat, majd vagy kesztyűben, vagy ecetes vízbe mártva megpucoljuk. Rögtön 3-4 cm darabokra vágjuk és ecetes, vagy citromos vízbe tesszük. Ez azért kell hogy be ne barnuljon.
Mikor az összessel végeztünk, 15 percig bugyogó sós vízben  megfőzzük. Mikor megpuhult, serpenyőben vajat olvasztunk és egy gerezd apróra vágott fokhagymát pirítunk. Rádobjuk a lecsöpögtetett gyökeret, sózzuk borsozzuk és pár percig tovább pirítjuk őket. Tálaláskor petrezselyemmel megszórjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése