Férjemnek születésnapja volt és mivel nagy kávé rajongó sütöttem neki egy kávétortát. Nem illik saját müvet dicsérni, de fantasztikusra sikeredett! Állagra, ízre, kinézetre...
Piskóta: 3 tojás, szétválasztva, fehérje külön felverve
25 dkg magőrlemény (mandula+ kókusz+valamilyen liszt)
fél alma
3 csapott evőkanál zsiradék ( én libazsírt használtam)
kb 1 dl erős főzött fekete kávé
2-3-evőkanál kakaópor, 1ek instant kávé, fél zacskó sütőpor vagy szódabikarbóna
stevia vagy xukor ízlés szerint.
Először összekeverjük a száraz hozzávalókat: magok, stevia, kakaópor, kávé, majd a nedveseket összeturmixoljuk: alma , tojások sárgája, zsiradék, végül összekeverjük a száraz hozzávalókkal. Egy sűrű alig keverhető masszát kell hogy kapjunk. Ekkor annyi kávét öntünk bele, hogy jól keverhető legyen de még nem túl híg, mert a végén jön hozzá a felvert tojásfehérje. Mielőtt a kizsírozott formába öntjük keverjük hozzá a sütőport. Valahol olvastam, hogy a sütőport csak a legeslegvégén adjuk hozzá, különben túl korán kezd el "dolgozni".
Míg sül a tortánk elkészítjük a krémet:
mennyiségtől függően 20-25 dkg vaj, 3 ek. instant kávé (daráljuk át, hogy jó porhanyós legyen), porxukor. Kis vajdarabot felolvasztunk, hozzákeverjük a porxukrot, kávét, majd levéve a tűzről kézi mixerrel habosra keverjük a többi vajjal.
A kész tortalapot kettévágjuk, megtöltjük a fele krémmel, a másik felével meg bevonjuk a tortánkat, csokis kávészemekkel díszijük.
Megjegyzés: a tortaformám 24 cm-es volt; érdemes miután a krémet rákentük kicsit hűtőbe tenni szilárdulni, csak azután rá a torta tetejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése