2011. április 20., szerda

Zeller

A zeller (Apium graveolens) ismert gyógy- és fűszernövény, amely az ernyősvirágzatúak (umbelliferae) családjába tartozik A görögök már a középkorban fogyasztották gyógyító erejéért, és ezernyi jó tulajdonsággal ruházták föl.

Zeller jótékony hatása

A zeller egyik megkülönböztető tulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz. Erős vízajtó, étvágycsökkentő, nyugtató, potenciajavító. Tele van szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához.
De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása. A zeller egyensúlyba hozza a vér sav- lúg tartalmát. Megtalálható benne: nátrium, kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium, A, B, C vitaminok és nyomelemek. A metélő zeller levélnyele 25-45 mg/100g C-vitamint tartalmaz A zeller megtisztítja a májat és a nyirokrendszert, valamint javítja az emésztést, serkenti a veseműködést. 

Hogyan fogyasszuk?

 

A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztják. A növénynek mind a gumóját, mind pedig a felső zöld részét hasznosítják. Zöldje a májusi palántázási időszak után folyamatosan szedhető, gumója őszre húsosodik. Aki vizelethajtóként szeretné alkalmazni, az készíthet magjából vagy összeaprított leveléből gyógyteát is.

Receptek: rántott zeller, zeller krémleves
Forrás:HáziPatika.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése